fbpx
MagiC Carpets

Legendos, vertybės ir istorinė amnezija: 12-oji Kauno bienalė

Kauno bienalė šiemet ragina leistis į kelionę po istorinius prisiminimus, kurie asmeninę žiūrovų patirtį papildys sociokultūriniais aspektais, skatindami vertinti kiekvieną savo gyvenimo akimirką. Šių metų ekspozicija, pavadinta „Po išvykimo / prieš atvykstant“, pristato trisdešimt menininkų iš įvairių pasaulio kraštų. Kūriniai, susiję su Lietuvos ir Kauno istorija, eksponuojami Vytauto Didžiojo karo muziejuje, Kauno paveikslų galerijoje, Ramybės parke, Kauno autobusų ir geležinkelio stotyse. Daugiau kaip dešimt objektų, bienalės užsakymu sukurtų specialiai Kaunui, taps miesto urbanistinės erdvės dalimi.

Nacionalinės vertybės istorinėje aplinkoje
Kelionė prasideda tarp vėsių Vytauto Didžiojo karo muziejaus sienų, dvelkte dvelkiančių Lietuvos istorija. Jasmina Cibic šiuo muziejumi susidomėjo dėl išskirtinės jo auros ir nusprendė sužaisti ideologiniais aspektais, vyravusiais XX a., kad papasakotų apie… klimato kaitą – būtent taip ir vadinasi jos performansas. Dalis birželio pribloškė Lietuvoje neregėtais karščiais – tai opi šių dienų problema, kurią itin sunku išspręsti, nes nesutariama dėl bendrų įsipareigojimų, taigi vis didesnę įtampą visame pasaulyje kelia politinis klimatas.

Vienas iš penkių Kauno bienalės kuratorių Danielis Milnesas, Berlyne dirbantis leidinių Hamburger Bahnhof vadybininku, detaliau papasakojo apie Cibic idėjas ir inspiracijas sukurti performansą „Klimato kaita“. Vytauto Didžiojo karo muziejaus įkūrimo istorija itin įkvepianti. Po to, kai 1920-aisiais Vilnių okupavo Lenkija ir Kaunas tapo laikinąja sostine, norėta įkurti nacionalinį muziejų, nes visi jie liko prarastoje istorinėje sostinėje. Svarstyta, kokio muziejaus reikia Lietuvai – ar tokio, kuris pristatytų kultūrinį paveldą, ar tokio, kuris tarp savo sienų saugotų šalies, turėjusios sunkiai kautis už savo nepriklausomybę, reliktus. Muziejaus kūrėjai nusprendė, kad karo istorija irgi turėtų būti akcentuojama.

Skaityti toliau / Delfi.lt / Tekstas: Simona Šliaupaitė „Kultūros barai“ / Nuotrauka: G.Žaltauskaitė

Pasidalink su kitais! :

About the Author : bienale


0 Komentarų

Įrašo komentavimas

Your email address will not be published.

VšĮ “Kauno bienalė”
Plento g. 1 d, Kaunas LT45393, Lietuva
Įmonės kodas 302751123
Tel. +37062998182
Biudžetinė sąskaita: LT627044060007822032

Naujienlaiškis