fbpx

Kauno IX forto muziejuje vietą rado Holokaustą menantis Kauno bienalės kūrinys

Specialiai 12-ai Kauno bienalei sukurtas menininko iš Ukrainos Mykola Ridnyi darbas  „Dingęs bagažas“ dar kurį laiką bus pristatomas mieste. Vieną juodžiausių ir skaudžiausių istorijos periodų – Holokaustą – prisiminti skatinantis kūrinys, šią vasarą buvo eksponuojamas Kauno geležinkelio stotyje. Pasibaigus parodai „Po išvykimo | Prieš atvykstant“, milžiniškose dviejų metrų vazos, kuriuose Kauno geto kasdienybę atspindintys piešiniai, buvo perkeltos į naują ekspozicijos vietą – Kauno IX forto muziejų.

Menininko, filmų kūrėjo ir kuratorius M. Ridnyi darbas „Dingęs bagažas“ buvo bene jautriausias šių metų Kauno bienalės kūrinių. Eksponuotas vienoje pagrindinių ir matomiausių miesto erdvių, priešais Kauno geležinkelio stotį, darbas Bienalės lankytojams ir praeiviams siekė aktualizuoti skaudžią istorinę atmintį. M. Ridnyi įkvėpė Esther Lurie – žydų kilmės menininkė iš Kauno ir jos piešinių serija, kurioje vaizduojami geto  herojai, gatvės ir gyvenimo sąlygos. 1941-1944 m. Kauno gete kalėjusi menininkė savo piešinius slėpė keraminiuose puoduose, kuriuos, gelbėdama nuo nacių, užkasė žemėje. Tačiau šie piešiniai niekada nebuvo rasti, o istorija palaipsniui tapo legenda. Savo instaliacijoje M. Ridnyi paslepia E. Lurie piešinius, kuriuos lankytojai gali matyti tik pro mažas vazų paviršiuje esančias skylutes. Niurnbergo teismo metu gyvaisiais liudytojais pripažinti piešiniai, vaizduojantys tamsiąją Kauno ir žydų mažumos jame istoriją, nepalieka abejingų.

„Tai yra bene pirmas kartas, kuomet Kauno bienalės inicijuotas, specialiai Kauno miestui sukurtas naujas meno kūrinys sulaukia tiek daug susidomėjimo iš potencialių pirkėjų. Kol nežinome tolimesnio kūrinio likimo, „Prarastas bagažas“ bus eksponuojamas Kauno IX forto muziejuje. Manau, jog unikali šio muziejaus aplinka ir specifinė tematika tik sustiprins kūrinio paveikumą. Kita vertus, jaučiu, jog Esther Lurie kūryba jau seniai turėjo būti IX forto muziejaus ekspozicijos dalimi, ir labai džiaugiuosi, kad glaudus tarpinstitucinis bendradarbiavimas bent jau laikinai padėjo praturtinti muziejaus ekspoziciją“, – aplankyti kūrinį naujoje vietoje kviečia Kauno bienalės vadovė Kotryna Žemaitytė.

Pasidalink su kitais! :

About the Author : bienale


0 Komentarų

Įrašo komentavimas

Your email address will not be published.

VšĮ “Kauno bienalė”
Plento g. 1 d, Kaunas LT45393, Lietuva
Įmonės kodas 302751123
Tel. +37062998182
Biudžetinė sąskaita: LT627044060007822032

Naujienlaiškis