fbpx

INFORMACINIS RENGINYS Vokietijoje

Vieta: Kunstverein München
Laikas: 2019 m. balandžio 9 diena, 20 val.

2019 metų balandžio 9 dieną, antradienį, Munich mieste Vokietijoje, Kunstverein München erdvėse, vyks informacinis renginys ir diskusija apie artėjančią 12-ąją Kauno Bienalę PO IŠVYKIMO | PRIEŠ ATVYKSTANT, kuri startuos 2019 m. birželio 7 dieną Kaune. Vienas iš kuratorių Daniel Milnes pristatys parodos koncepciją, bendrais bruožais papasakos apie miesto istoriją, bienalės vaidmenį vietos kultūrinėje ekosistemoje ir artėjančio renginio tikslus. Vėliau jis įsitrauks į dialogą su lietuvių menininku Robertu Narkumi, kuriam buvo patikėta sukurti naują, specialiai šiai bienalei skirtą projektą. Tuomet prie jų prisijungus Kunstverein München kuratoriui Post Brothers, bus aptariama šiuolaikinio meno padėtis Lietuvoje.

12-oji Kauno bienalė subūrė penkių kylančių tarptautinių kuratorių komandą: Elisabeth Del Prete (Londonas), Daniel Milnes (Berlynas), Lýdia Pribišová (Bratislava), Neringa Stoškutė (Kaunas), ir Alessandra Troncone (Neapolis). Paroda PO IŠVYKIMO | PRIEŠ ATVYKSTANT tyrinėja kelionę, kaip miesto, turinčio sudėtingą praeitį ir klestintį kultūrinį identitetą, metaforą. Pažvelgę į ne tokią tolimą praeitį pamatysime, kad Kaunui teko išgyventi nemažai politinių pokyčių; buvo pereita iš vieno režimo į kitą. Net ir dvidešimt metų trukusį klestėjimo etapą, kai Lenkijai užėmus Vilnių tarp 1919 m. ir 1940 m. Kaunas buvo tapęs laikinąja sostine, miestas praleido laukime – pasiruošęs vėl susigrąžinti antro pagal dydį miesto titulą po pirmosios sostinės išvadavimo. Deja, po to sekė sovietų okupacija, po jos – nacistinės Vokietijos, ir vėl sovietų, kol galiausiai Lietuva atgavo nepriklausomybę 1990 m. Šalis tapo Europos Sąjungos nare 2004 m. Ši įvykių grandinė ne tik atkūrė Lietuvos suverenitetą, bet ir sugrąžino Kaunui antrojo pagal dydį miesto statusą su nepajudinama laikinosios sostinės pravarde. Šie nesibaigiantys pokyčiai panardino miestą į kolektyvinę amneziją, kurią paskatino prieštaringos skirtingų kartų patirtys. Laukdamas savo Europos kultūros sostinės kadencijos 2022-aisiais, Kaunas siekia susikurti kelią į ateitį grįstą savo paties sąlygomis, mitologizuodamas sudėtingą praeitį, kad užrašytų naujų, dabarties pasakojimų. Siekiant ištirti kelionės, pereinamojo laikotarpio, persiorientavimo ir gijimo sąvokas asmeninės patirties ir tarpgeneracinių struktūrų kontekste, PO IŠVYKIMO | PRIEŠ ATVYKSTANT savo atspirties tašku pasirenka Kauno istoriją.

Kurdamas bienalei skirtą skulptūrų paviljoną, R. Narkus panaudos savo originalios funkcijos nebeatliekantį Vilniaus oro uosto nusileidimo tako apšvietimą. Šis Ramybės parko centre įsikūręs paviljonas, visos Kauno bienalės metu veiks kaip socialinė susitikimų erdvė. Informacinio renginio metu, R. Narkus papasakos apie iššūkius, su kuriais jis susiduria inicijuodamas socialiai angažuotus projektus, bei apie savo planus Kaunui.

Robertas Narkus (g. 1983, Vilniuje) savo praktiką apibūdina kaip „aplinkybių vadyba atsitiktinumų ekonomikoje“. Naudodamasis įvairiomis technikomis, strategijomis, bei technologijomis, savo darbuose nagrinėdamas suvereniteto, ekonomikos, troškimų ir senėjimo sąvokas, menininkas supina kasdieniškus ir absurdiškus elementus. R. Narkus – vienas iš Vilniaus patafizikos instituto ir eksperimentinės inžinerijos stovyklos „eeKūlgrinda“ steigėjų. 2016 m. jis įkūrė menininkų administruojamą erdvę / menininkų dienos centrą Vilniuje. Tarp jo naujausių asmeninių parodų paminėtinos parodos „Editorial“ projektų erdvėje Vilniuje, Šiuolaikinio meno centre,  KIM? Rygoje, Neverneverlandgalerijoje Amsterdame ir Juliette Jongma galerijoje Amsterdame.

Daniel Milnes (g. 1989, Lydse) dirba kuratoriumi-asistentu ir projektų publikacijų vadybininku Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart Berlyne bei yra vienas iš artėjančios 12-osios Kauno bienalės kuratorių. D. Milnes pirmoji studijų patirtis – Slavų kalbos ir literatūra, ir dabar daro poveikį jo kaip kuratoriaus veiklai, kurioje analizuojama, kaip pasauliniu mastu persipina į šiuolaikinę egzistenciją įsismelkusi dezorientacija ir konkrečios sociopolitinės tautų kūrimo Naujuosiuose Rytuose realijos. 2017–2018 metais D. Milnes dirbo Haus der Kunst kuratorių komandoje Miunchene. Tarp naujausių jo kuruotų parodų paminėtina personalinė Agnieszkos Polskos paroda „The Demon‘s Brain“ Hamburger Bahnhof stotyje, teminė paroda „Blind Faith“, personalinė Polinos Kanis paroda bei videoprojektų koliacija „Again and Again“, visi pristatyti  Haus der Kunst.

 

12-oji Kauno bienalė
PO IŠVYKIMO | PRIEŠ ATVYKSTANT
2019.06.07 – 2019.09.29

Kuratoriai:Elisabeth Del Prete, Daniel Milnes, Lýdia Pribišová, Neringa Stoškutė, Alessandra Troncone
Konsultuojantis kuratorius: Lewis Biggs
Bienalės komanda: Kotryna Žemaitytė (vadovė), Neringa Stoškutė, Monika Žaltauskaitė-Grašienė, Gintarė Žaltauskaitė
Parodos architektas:Linas Lapsinskas
Vieta:Kauno traukinių stotis, Kauno paveikslų galerija, Ramybės parkas, įvairios viešosios erdvės.

 Dalyvaujantys menininkai:
Bas Jan Ader (Nyderlandai, g. 1942)
Jasmina Cibic (Slovėnija, g. 1979)*
Céline Condorelli (Jungtinė Karalystė, g. 1974)
Johanna Diehl (Vokietija, g. 1977)*
Ieva Epnere (Latvija, g. 1977)
Aslan Gaisumov (Čečėnija, g. 1991)
Inga Galinytė (Lietuva, g. 1988)*
Alberto Garutti (Italija, g. 1948)
Francesca Grilli (Italija, g. 1978)
Laura Grisi (Italija, 1939–2017)
Christian Jankowski (Vokietija, g. 1968)*
Laura Kaminskaitė (Lietuva, g. 1984)*
Taus Makhacheva (Rusija, g. 1983)
Adrian Melis (Kuba, 1985)
Artūras Morozovas (Lietuva, g.1984)*
Deimantas Narkevičius (Lietuva, g. 1964)
Robertas Narkus (Lietuva, g. 1983)*
Tamu Nkiwane (Jungtinė Karalsytė, g. 1990)*
Amalia Pica (Argentina/Jungtinė Karalystė, g. 1978)
Karol Pichler (Slovakia, g. 1957)
Andrej Polukord (Lietuva, g. 1990)*
Ghenadie Popescu (Moldova, g.1971)
Naufus Ramírez-Figueroa (Gvatemala, g. 1978)*
Mykola Ridnyi (Ukraina, g.1985)*
Balint Szombathy (Serbija, g. 1950)
Gediminas ir Nomeda Urbonai (Lietuva, g.1966, 1968)

* nauji, specialiai šiai bienalei sukurti darbai

Pasidalink su kitais! :

About the Author : bienale


0 Komentarų

Įrašo komentavimas

Your email address will not be published.

VšĮ “Kauno bienalė”
Plento g. 1 d, Kaunas LT45393, Lietuva
Įmonės kodas 302751123
Tel. +37062998182
Biudžetinė sąskaita: LT627044060007822032

Naujienlaiškis