fbpx

Ana Kovačić

Ana Kovačić, Nuotrauka: G. Žaltauskaitė

Ana Kovačić (g. 1986 m., Zagrebe, Kroatijoje) – Zagrebe gyvenanti ir dirbanti multimedijų menininkė. Zagrebo dailės akademijoje ji baigė Skulptūros ir Naujųjų medijų magistro programas. Savo darbe menininkė tiria ryšį tarp asmeninės ir socialinės atminties ir to, kaip atmintis įsirašiusi mūsų kūnuose ir mūsų gyvenamojoje erdvėje. Ekonominės ir politinės transformacijos, darbo ieškančių ir migruojančių žmonių istorijos, atotrūkis tarp čia ir ten, dabarties ir praeities – tai atsikartojančios jos darbų temos. Juose nagrinėjami įvairialypiai jos analizuojamose vietose vykstantys pokyčiai – ar tai būtų apleistas kaimas, perėja, vyno darykla ar jos šeimos butas. Savo darbuose menininkė pasitelkia asmenines istorijas, padedančias jai kalbėti apie „didesnes“ temas platesniame kontekste: nostalgiją, priklausymo kažkam jausmą, tapatybės paieškas ir nesaugumo jausmą.

2016 m. ji rezidavo Akademie Schloss Solitude (Štutgarte, Vokietijoje), kur pristatė ir personalinę parodą „Where is Home“ (2017 m.). Personalinėse ir grupinėse parodose ji dalyvauja nuo 2009 m. Jose pristatomos multimedijos ir įvietintos instaliacijos, pateikiami istorinių ir socialinių tyrimų proceso rezultatai ir asmeninių istorijų kolekcijos. Jos kūriniai balansuoja tarp dokumentikos ir fikcijos, įsiliedami vienas į kitą, ir pasipildydami vienas kito elementais. Įsivaizduojami jos instaliacijų elementai primena žiūrovams, kad nieko nereikia priimti kaip savaime suprantamą dalyką. Tai jos pagrindinis tikslas – kvestionuoti gyvenimo neapibrėžtumą ir jėgas, kurios viską keičia už mus.

2015 m. ji laimėjo Vizura Aperta festivalio, vykusio Momjan, Kroatijoje, prizą. 2017 m. ji buvo nominuota Radoslav Putar jaunųjų menininkų apdovanojimu. 2016 m. apdovanota už šiuolaikinį meną T-HTaward@msu.hr parodoje bei 2013 m. – ESSL meno apdovanojimu. Jos darbai saugomi Erste&Steiermärkische banko kolekcijoje.

Nuo 2014 m. – Kroatijos laisvai samdomų menininkų asociacijos narė.

Migruojančios rūšys judėjimo apmąstymai, 2019

VšĮ “Kauno bienalė”
Plento g. 1 d, Kaunas LT45393, Lietuva
Įmonės kodas 302751123
Tel. +37062998182
Biudžetinė sąskaita: LT627044060007822032

Naujienlaiškis