fbpx

Įvietintos meno parodos “YRA IR NĖRA – paminklo (ne)galimybės klausimas” dokumentacija. 2017

Prieš ketvirtį amžiaus Lietuva, išsivadavusi iš Sovietų Sąjungos nelaisvės, skubiai nuvertė komunizmo ideologiją ir sovietinę okupaciją šlovinančius paminklus. Po to lygiai taip pat skubiai buvo imtasi ne tik atstatyti daugumą okupacijos metais nugriautų tautinių paminklų, bet ir pristatyti naujų, tačiau lygiai tokių pat senoviškų turinio ir formos požiūriu.
Tokiu būdu atidavus duoklę praeičiai (tarsi ištaisius istorijos klaidas), galima buvo tikėtis, kad Lietuvos viešosiose erdvėse įsivyraus šiuolaikiškesnis menas: jei atsiras naujų paminklų, jie bus konceptualesni, įtaigesni, o užsilikusios ideologiškai prieštaringos ar pasenusios skulptūros bus rekontekstualizuotos. Tačiau taip neįvyko. Atvirkščiai, suaktyvėjo kur ne kur dar išlikusio socrealistinio skulptūrinio paveldo beatodairiškas griovimas, vėl pakilo tradicinių figūratyvinių paminklų statymo banga. Net ir Laisvę reikalaujama įamžinti tiesiog atkartojant ne tik romantinę, bet ir totalitarizmo, imperinę paminklinimo tradiciją. Bet ar tokie paminklai šiandien atlieka savo funkciją, ar padeda prisiminti, reflektuoti, ar tampa moraliniu kompasu?
Klausimą, kodėl ir kada visuomenei reikia paminklų ir koks paminklas šiandien gali jaudinti ir išlaikyti atmintį gyvą, kėlė 2017 m. rudenį vykusi 11-oji Kauno bienalė: tarptautinė paroda „Yra ir nėra“ (kuratorė Paulina Pukytė) viešosiose Kauno erdvėse oponavo konservatyviam paminklų tradicionalizmui, juose įkūnytai didaktikai ir demagogijai ir siūlė naujas, konceptualias atminties įamžinimo idėjas: paminklas kaip intervencija į kasdienį ritualą; paminklas, kaip nuolatinė pastanga; paminklas, kuris yra tik tuomet, kai yra nuolat iš naujo jį sukuriantis ir patiriantis žmogus; paminklas, kuris egzistuoja savo nebuvimu – nepastatomas ir todėl nesugriaunamas paminklas. Paminklas, kaip siekiamybė, kaip procesas.

Kuratorė Paulina Pukytė
Dalyvaujantys menininkai (pasirodymo tvarka): Adina (LT), Philip Miller (ZA), Paulina Pukytė (LT), Jenny Kagan (UK), Horst Hoheisel ir Andreas Knitz (DE), Allard van Hoorn (BE), Tatzu Nishi (JP), Dainius Liškevičius (LT), Anton Lukoszevieze (UK), Karolina Freino (PL), Jonas Oškinis ir Raimundas Krukonis (LT), Manca Bajec (SI), Juozas Zikaras (LT), Kostas Bogdanas (LT), Juozas Laivys (LT).

Pasidalink su kitais! :

About the Author : bienale


0 Komentarų

Įrašo komentavimas

Your email address will not be published.

VšĮ “Kauno bienalė”
Plento g. 1 d, Kaunas LT45393, Lietuva
Įmonės kodas 302751123
Tel. +37062998182
Biudžetinė sąskaita: LT627044060007822032

Naujienlaiškis