Šiandien choreografai turi būti sumanūs, sako kylantis „Magic Carpets“ kuratorius Jacob Bray -

Šiandien choreografai turi būti sumanūs, sako kylantis „Magic Carpets“ kuratorius Jacob Bray

2023-01-20

Laundry residencija | NARA Berta Tilmantaitė

Jacob Bray yra šiuolaikinio šokio teatro kūrėjas ir choreografas iš Jungtinės Karalystės. Jo kūryboje yra šokio, teatro, komedijos ir žodžio meno elementų. Jis domisi moterų įgalinimu, naktiniu gyvenimu, pasaulio aktualijomis, lygybe ir tikrumu. 2018-aisiais Jacobas dalyvavo Kauno bienalėje kaip kylantis menininkas su savo darbu „Skalbiniai“. Tai buvo pirmasis Kauno bienalės tarptautinės jaunųjų menininkų rezidencijų platformos „Magic Carpets“ (liet. „Stebuklingi kilimai“) darbas. Šiandien Jacobą kalbiname jau ir kaip kylantį šios platformos kuratorių. Kalbamės apie šokio sceną, jautrias temas ir prisiminimus, susijusius su „Skalbiniais“. Taip pat – kaip padaryti šokį prieinamą.

 

Prie ko dabar dirbi?

Dirbu su žmonėmis iš „Folkestone Fringe“. Tai meno organizacija Folkstone, mes dirbame ir su „Magic Carpets“ platforma. Taip pat esu kylantis kuratorius. Dar darau daugybę kitų dalykų. Kaip choreografas ir režisierius, šiuo metu dėlioju kitą savo kūrinį, kuris dar pradiniame etape. Tai daugiausia bus filmas, bet su šiek tiek šokio. Tikiuosi įtraukti daug bendruomenės narių čia, Folkstone.

Kalbėdamas apie savo šokio studijų pradžią, rašei: „Choreografija man leido išsirėkti.“ Ar dabar jautiesi taip pat?

Prisimenu, kad taip jaučiausi, nes paauglystėj buvau drovus. Daugely situacijų negalėdavau pasakyti to, ką jaučiau ar galvojau. Bet choreografijoje galėjau. Būtent dėl to pradžioje ji taip mane uždegė. Dabar labiau pasitikiu savimi ir pasikeitę mano meniniai polinkiai. Aš vis dar rėkiu savo choreografijoje, bet daugiau ne apie tai, ką jaučiu ar ką noriu pasakyti. Labiau apie politines problemas, apie tai, kaip kiti jaučiasi, kaip galiu įgalinti kitus. Tai skiriasi.

Kam dabar esi jautriausias?

Tikriausiai savo šeimai, draugams ir savo santykiams su žmonėmis. Šie dalykai man svarbūs, ir, manau, svarbu apie juos kalbėti kūryboje, nes jie visiems aktualūs. Kas dar? Pinigų klausimai. Ypač dabar. Žinai, tokie dalykai, kaip sąskaitų apmokėjimas, skambučiai mamai – įprasti dalykai, kuriuos mes visi darome. Viskas, kas vyksta pasaulyje. Taip, deja, vyksta daug baisių dalykų. Mano smegenys aktyviai seka pasaulio naujienas. Šios temos mano kūryboje kažkaip visada iškyla. Svarbu jas nušviesti.

Visą Tautės Bernotaitės ir Jacob Bray pokalbį skaitykite sausio mėnesio Kaunas pilnas kultūros numeryje ir kaunaspilnas.lt čia.