Kviečiame aplankyti projektą „Susijungimas“ - Kauno Bienalė

Kviečiame aplankyti projektą „Susijungimas“

2022-10-10

Marija Nemčenko ir „Herojaus“ mokyklos mokiniai_Gintarė Žaltauskaitė

Joana BC (Portugalija), Barbara Gryka (Lenkija) ir Marija Nemčenko (Lietuva) šiuo metu dalyvauja Kaune vykstančiame „Magic Carpets“ platformų projekte „Susijungimas“, kurio pagrindinė idėja – suburti naujai mieste įsikūrusią ukrainiečių bendruomenę su vietiniais kauniečiais.

Menininkės visą mėnesį savo meninių rezidencijų metu vedė dirbtuves jungtinei mokinių iš Lietuvos ir Ukrainos grupei iš dviejų „Herojaus“ mokyklos filialų. Kartu su vaikais menininkės tyrinėjo skirtingų mokyklų pastatų architektūrą, statė savo svajonių ateities mokyklas, iš išmestinių medžiagų kūrė koliažus ir kostiumus, sužinojo apie gauromečio migraciją bei augimo ypatumus.

Barbara Gryka (Lenkija), savo meninės rezidencijos metu kvietė „Herojaus“ mokyklos mokinius tiek iš Lietuvos, tiek iš Ukrainos ir kitų šalių, į dirbtuves, kurios siekė suvienyti, apjungti skirtingų tautybių vaikus. Veiklose menininkė kvietė pažinti architektūrą, atkreipti dėmesį į skirtingus mokyklos pastatų stilius, mąstymo metodus, pasiskolintus iš Oskaro Hanseno praktikos. Architektūra yra svarbi žmonių gyvenimo dalis, todėl projektas kviečia pažvelgti į tai iš praeities, dabarties ir ateities perspektyvų.

Dirbtuvių metu vaikai piešė kaip jaučiasi savo mokyklų pastatuose bei naudodami popierių ir kartoną statė savo svajonių ateities mokyklas. Mokyklų maketai naudoti performansui, kurį Barbara Gryka kartu su menininke Joana BC (Portugalija)  ir „Herojaus“ mokyklos vaikų grupe pristatė „Istorijų festivalio“ programoje.

 

Joana BC (Portugalija) „Herojaus“ mokyklos vaikus iš Ukrainos ir Lietuvos dirbtuvių metu kvietė kurti koliažus, panaudojant menininkei būdingus, pačios paruoštus spalvingus, įvairių formų karpinius. Vaikai šiuos karpinius naudojo ir puošdami savo gamybos kostiumus iš išmestinių medžiagų, tokių kaip popierius, plastikas, metalas. Taip menininkė pakvietė veikti kartu, ieškoti naujų įkvėpimo būdų ir mėgautis intuityvios kūrybos procesais. Kostiumai naudoti performansui, kurį Joana BC kartu su menininke Barbara Gryka (Lenkija) ir „Herojaus“ mokyklos vaikų grupe pristatė „Istorijų festivalio“ programoje.

Marija Nemčenko (Lietuva / Škotija) „Herojaus“ mokyklos mokinius iš Lietuvos, Ukrainos ir kitų šalių partizaninės sodininkystės pagrindu kvietė susipažinti su gauromečio augalu, kuris ne tik gydo žemę, žmones, bet ir metaforiškai – ryšius tarp jų. Marijos vedamose dirbtuvėse vaikams gaurometis tapo simboline jungtimi tarp Lietuvos ir Ukrainos, taip pat dviejų „Herojaus“ mokyklos filialų, pakeliui sėjant gydančios (pikt)žolės sėklas. Sėklos sėtos specialiuose jas gaubiančiose „koldūnuose“ iš popieriaus ir molio, kuriuos vaikai kūrė ir dekoravo patys. Tikimasi, jog laikui bėgant ir esant tinkamoms sąlygomis, šios sėklos sudygs į žydinčius augalus Kauno žemėlapiuose pažymėtose vietose.

 

Kviečiame į atvirus projekto „Susijungimas“ pristatymo renginius: 

Spalio 11 d. (antradienis)

Parodos atidarymas (17:30), kuriame išvysite Joanos BC (Portugalija) ir Barbaros Grykos (Lenkija) vestų užsiėmimų metu „Herojaus“ mokyklos mokinių sukurtus kūrinius bei Marijos Nemčenko (Lietuva) meninės rezidencijos projekto rezultatus.

Vieta: „Herojaus“ mokykla, Laisvės al. 55, Kaunas (trečias aukštas)

Performansas (18:00), kurį kūrė Barbara Gryka, Joana BC ir „Herojaus“ mokyklos mokiniai.

Vieta: „Herojaus“ mokykla, Laisvės al. 55, Kaunas (lauke, priešais įėjimą į mokyklą)

 

Parodos lankymas Spalio 12 d. (trečiadienis) – spalio 16 d. (sekmadienis), 16:00–18:00, tik registruojantis brigita@biennial.lt

 

Rezidencijos vyko ES plaformų projekte „Magic Carpets“ („Stebuklingi kilimai“)

Projekto kuratorė: Brigita Bareikytė

Rėmėjai: Europos sąjunga, Lietuvos kultūros taryba; partneris: Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022, projekto partneriai: „Herojaus“ mokykla, Ideias Emergentes (Portugalija), Vroclovo kultūros institutas (Lenkija)