Kultūra ir menas – Jūsų namuose! - Kauno Bienalė

Kultūra ir menas – Jūsų namuose!

2020-03-26

MagiC Carpets

15 organizacijų Europoje vienijanti „Kūrybiškos Europos“ platforma „Stebuklingi kilimai“ („MagiC Carpets“) sudaro galimybes kylantiems menininkams leistis į keliones po neatrastas šalis ir kurti su vietos menininkais ir vietinėmis bendruomenėmis.

Pasaulinės pandemijos akivaizdoje, daugelis šalių uždarė savo sienas. Tačiau nors šiuo metu nevyksta ir „MagiC Carpets“ rezidencijos, mes nepamirštame įsipareigojimų savo nariams ir bendruomenėms. Mūsų misija visada buvo prisidėti prie tokių meninių projektų kūrimo, kuriuose atsiskleistų vietos unikalumas, ir kurie padėtų kompensuoti šiuolaikinėje visuomenėje nepaprastai opų bendruomenes vienijančių naratyvų trūkumą. Dėl šios priežasties, mes ir skatiname kultūros pasiekiamumą, aktyvų įsitraukimą į kultūrą bei dalyvavimą joje. Dabartinių pokyčių mūsų bendruomenėse akivaizdoje, ši misija tampa dar svarbesnė.

Reaguodami į dabartinę situaciją, „MagiC Carpets“ kylantieji menininkai, kuratoriai ir platformos nariai dalinasi savo rekomendacijomis apie tai, ką vertingo ir lengvai prieinamo galite rasti internete. Žemiau pristatome menines ir kultūrines iniciatyvas, kurios, mūsų nuomone, nusipelnė Jūsų dėmesio.

Latitudo Art Projects(Italija)

Latitudo Art ProjectsStebuklingų kilimųplatformos narys, skatinantis kultūrą 360 laipsnių kampu. Su žvilgsniu, nukreiptu į ateitį ir tarptautiškumą, suteikiantis balsą jauniesiems talentams ir skatinantis juos atrasti meną ir įsitraukti į dialogą su didžiaisiais praeities meistrais.

Luis Do Rosario vaizdo reportažai apie Romoje per pastaruosius dvejus metus rezidavusius „MagiC Carpets“ menininkus:

 

Sonja Jo (Serbija)

Kylančią menininkę iš Serbijos, rezidencija atvedė į Kauną. Čia sukurtas baigiamasis darbas buvo pristatytas 12-ojoje Kauno bienalėje Po išvykimo | Prieš atvykstant2019 m. Daugiau informacijos rasite čia.

Šis darbas paremtas prisiminimu apie pirmąsias mintis apie meną. Jis sukurtas sujungiant vaikišką logiką, autorės pirmąjį susidūrimą su menu ir suvokimu, kad menininkui kažkada teks užaugti. Darbe vaizduojama porcelianinė figūrėlė, kurią autorė užkasė žemėje būdama 10-12 metų. Per keletą žemėje praleistų metų, ši įgijo tam tikrą vertę. Iki tol, autorė vertę matė tik klasikiniuose meno darbuose ir archeologiniuose atradimuose. Taip pat kūrinį sudaro ir dokumentinis vaizdo įrašas apie figūrėlės atkasimą. Šiandien šį darbą galima interpretuoti kaip iliustraciją to, kaip menas komunikuoja su visuomene, ir iki kokio lygio jis įteigia, kas yra teisingas ir pripažintas menas, kurį verta laikyti atskaitos tašku. Kaip tobulai kūrybiškumas bendrauja per institucijas ir kiek menas bendrauja per (švietimo) institucijas. Instaliaciją sudaro kompozicija – originali figūrėlė ant skardinės lentynos ir dokumentinis filmas apie šio objekto sukūrimą. Vaizdo įrašo tikslas – atskleisti autentiškumą įvykio, kuriame kalbama apie šiuolaikinių praktikų polinkį būtinai atskaitos tašku pasirinkti literatūrinius ir filosofinius darbus, kurie priskiriami prie vertingų ir vertinami kaip tokie. Darbe taip pat užsimenama apie nostalgiškų santykių temą, meną ir vertybes, kurie savo prigimtimi kuria trokštamą visuomenę, jos produkciją ir pastarosios sklaidą.

Nemokamos knygos, kurias rekomenduoja Sonja Jo (vartykite čia).

Virginia Zanetti (Italija)

Virgínia Zanetti baigė tapybos studijas Florencijos dailės akademijoje bei įgijo kelis magistro laipsnius meno švietimo srityje. Pristatydama savo darbus ir bendradarbiaudama tokiuose projektuose kaip paskaitos, seminarai ir rezidencijos, Virgínia dirba su keliomis Italijos ir užsienio šiuolaikinio meno institucijomis. Taip pat ji ir kelių, institucijų įsteigtų apdovanojimų laimėtoja – Italijos kultūros paveldo ministerijos ir GAI – Jaunųjų Italijos menininkų mainų asociacijos MOVINUP II 2015 m. sesijos prizininkė, užėmusi pirmąją vietą ir menininkų konkurse, skirtame, sukurti nuolatinius meno kūrinius Florencijos Teismams 2017 m.

  • The Pillars of the Earth („Žemės stulpai“)

Šis projektas vis dar vykdomas keliose pasaulio dalyse. Kolektyvinis veiksmas, kuris pasiūlo naują žvilgsnį į žmonių emancipaciją. Veiksmas pakeičia perspektyvą: jo metu asmuo laiko pasaulį kartu su kitais, o ne atvirkščiai. Esminis klausimas – ar prisiimti aktyvų ar pasyvų vaidmenį visuomenėje?

Ilgalaikė žmonijos taika ir gerovė nepriklauso tik nuo visuomenės reformavimo, tačiau ir nuo kiekvieno individo gyvenimo transformacijos, galinčios prisidėti tiek ir prie tautos, tiek ir visos žmonijos likimo. (Daisaku Ikeda).

Šioje iniciatyvoje siekiama pakreipti požiūrio tašką, dalinantis patirtimi su žmonėmis iš skirtingų veiklos sričių, kurti naują klajojančią bendruomenę, bei leistis į naujos etikos ar dvasingumo paieškas. Darbe žvilgsnis nukrypsta į atgimimo ir revoliucijos sąvokas. Kopdami į viršūnes, nuo kurių geriau „matosi“, mes kalbamės, keičiamės idėjomis ir spontaniškai kuriame naują žmonių bendruomenę.

Ant rankų stovintys žmonės remia pasaulį tapdami jo stulpais ir taip įsukdami naujų sąvokų ir galimybių kolektyvinės kūrybos procesą.

Vaizdo įrašą žiūrėkite čia.