Įsimintiniusio 2020 m. Kauno menininko titulas: Mantui Stabačinskui – Kauno Bienalė

Įsimintiniusio 2020 m. Kauno menininko titulas: Mantui Stabačinskui

2021-02-25

23-iąjį kartą, Kauno menininkų namų organizuoto Įsimintiniusio Kauno menininko titulo laureatu tapo choregrafas ir šokėjas Mantas Stabačinskas. Menininkas komisijos buvo pastebėtas už brandžią kūrybą bei aktyvią visuomeninę veiklą.

Šįmet labiausiai pasižymėjusiu miesto menininku tapti pretendavo devyni nominantai, kuriuos konkursui pasiūlė kūrėjų sąjungos bei kultūros organizacijos.

Laureatą rinko specialiai rinkimams sudaryta komisija, kurią sudarė šokio, teatro, fotografijos, kino ir architektūros ekspertai: teatrologė ir šiuolaikinio šokio kritikė Silvija Čižaitė-Rudokienė, teatrologė doc. dr. Rūta Mažeikienė, fotomenininkas ir menotyrininkas dr. Tomas Pabedinskas, kino ir teatro režisierius Jonas Tertelis, architektūrologė doc. dr. Jūratė Tutlytė.

„Šiemet kaip niekad išryškėjo atviro, abipusio dialogo tarp menininkų ir visuomenės svarba. Ne tik tai ką menininkas gali pastebėti, sukurti, įžvelgti, bet kaip tiesiogiai gali dalyvauti, įkvėpti ir neleisti užsisklęsti. Ir nors ne vieno kandidato veikla stipri, aktuali miestui ir jo bendruomenėms, vis dėlto šiemet komisija 2020 Įsimintiniausiu menininku išskyrė šiuolaikinio šokio atstovą M. Stabačinską“, – sakė teatro režisierius J. Tertelis.

Vienas iš įkvepiančių praėjusių metų M. Stabačinsko projektų – kartu su šokėja Vasara Visockaite, Kauno bienale ir tarptautiniu projektu „Stebuklingi kilimai“ (ang. „MagiC Carpets“) įgyvendinta Kūrybinė judesio laboratorija, orientuota į Negalią turinčių asmenų centro „Korys“ bendruomenę. Projektas tapo atvira kūrybine erdve improvizacijoms, laisvei ir galimybei nevaržomai tapti šokio bendruomenės dalimi.

„Kartais žmonės su kompleksinėmis negaliomis turi mažiau kompleksų negu mes. Kaip tik šiandien galvojau, kad kasdien daugelis atsikelia su kažkokiais kompleksais, kurie yra suformuoti visuomenės, reikalaujančios būti tobulais. Pas juos tokio dalyko nėra, o jeigu atsiranda, tai tie kompleksai būna visai kitokie. Mes turėtume dažniau tuos kompleksus paleisti ir galvoti lengviau. Iš šių žmonių aš išmokau džiaugtis ir būti atviru“, – sakė M. Stabačinskas.