KONSORTIUM

KONSORTIUM – LARSAS BREUERIS, SEBASTIANAS FREYTAGAS, GUIDO MÜNCHAS
specifinės vietos projektas buvusio “Drobės” fabriko teritorijoje Kaune (Drobės g. 62)

Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su VDU menų galerija 101 (kuratorė Daiva Citvarienė)

„Konsortium“ meninė veikla grindžiama trijų menininkų dialogu. Ji byloja apie meno istoriją ir atspindi įvairias meninės išraiškos linijas. „Konsortium“ veiklai ypatingą įtaką daro modernizmo šaknys. Sudėtingose instaliacijose naudojamasi tokiais šaltiniais kaip nespalvota ir abstrakti tapyba, bet taip pat vaizduojamuoju menu ir raštais. „Konsortium“ darbai neretai grindžiami tekstu ir filmuota medžiaga. Jiems būdingos bei siektinos savybės yra skirtingų sudedamųjų dalių deriniai, nevienalytiškumo konfliktas, sąmonės žlugimas ir interpretacijų tyla. Dėl to erdvė ir jos istorija atveria svarbias galimybes tvarkai ir nuosekliai visumai.

„Jokių iliuzijų ir fantastiškų idėjų apie mus ir likusį pasaulį! Pripildėme ištuštintus meno istorijos kiautus ir atgaivinome jos šūkius. Modernistinės utopijos tapo mūsų leitmotyvais, mūsų neapykantos ginklais. Iš praeities blyškiai švytintis nusivylimas. Nesibaigiantys atsisveikinimai su Hegeliu ir Adu Rainhardu – nei pakarti, nei paleisti, tiesiog tvirtai įsikibę į pačią pabaigą. Mūsų moralinis kodas – tai beviltiškas iššūkis, pasididžiavimas išsisėmusiais ir atgimusiais šūkiais, kuriuos metame ištikimiems konceptualistams. Mūsų darbai – tai pavargusios liepsnos, deginančios viską savo kelyje. Niekas nėra šventa. Savybės yra ne kas kita kaip baimingas paskutinis patepimas nuskurdėliams estetams, kurių širdys tebėra įsikibusios kompozicijos. Jie verti gailesčio. Tegul neišmanėliškai ir baimingai mėgaujasi savo aklu svaiguliu, tegul guodžiasi naminiuose akvariumuose. Mes palaidojome savo tikėjimą ir toliau narsiai kaunamės, žinodami, kad į pakaušį kvėpuoja neišvengiamas pralaimėjimas. Iškelkime vėliavas ir atsiliepkime į Marsijo [R1] šauksmą! Jokių iliuzijų, tik tuščios formos ir negyvi šūkiai.“ 
(Konsortium – Sebastianas Freytagas, 2007 m.)

Biografija

Susivienijimą „Konsortium“ 2004 m. įkūrė trys vokiečiai Larsas Breueris (g. 1974 m. Achene), Sebastianas Freytagas (g. 1978 m. Hanoveryje) ir Guido Münchas (gimė 1966 m. Esene). Po studijų Diuseldorfo dailės akademijoje „Konsortium“ labiausiai išgarsėjo kaip projektų erdvė tuomet nemadingoje rytinėje Diuseldorfo dalyje. Surengusi 75 parodas galerija 2010 m. užsidarė, bet grupė ir toliau organizuoja parodas bei kuria naujus darbus visame pasaulyje.

Garsiausios asmeninės „Konsortium“ parodos buvo „Golden Dream Construction“ galerijoje „House of Art“, Česke Budejovicuose, Čekijoje (2013 m.), „Spaceinvader“ galerijoje „Karst“, Plimute, Jungtinėje Karalystėje (2012 m.), „exit open sale“ galerijoje „Schau Ort“, Ciuriche, Šveicarijoje (2011 m.), „Mastercopy“ Porio meno muziejuje, Suomijoje (2010 m.), „Schwarz“ galerijoje „RMIT“, Melburne, Australijoje (2009 m.), ir „Eurostyle“ galerijoje „The Suburban“, Čikagoje, JAV, (2009 m.).

Taip pat „Konsortium“ dalyvavo grupinėse parodose Morsbroicho muziejuje Lėverkuzene, Vokietijoje (2010 m.) ir ZKM muziejuje bei Šiuolaikinio meno muziejuje Karlsrūh[R2] ėje, Vokietijoje (2008 m.). 2014-aisiais „Konsortium“ dalyvavo Miulhaimo dailės muziejaus, Marlio skulptūros muziejaus ir Bochume esančio Rūro universiteto meno kūrinių kolekcijos jungtiniame projekte.

2004–2010 m. „Konsortium“ ne tik rengė parodas buvusioje projektų erdvėje, bet ir suorganizavo grupinę parodą Sidnėjaus meno koledže (2009 m.), jungtinę parodą Diuseldorfo parodų rūmuose ir galerijoje „Kunst im Tunnel“ (2007 m.), taip pat 2014 m. su Porio dailės muziejumi dalyvavo dviejų dalių kuravimo projekte „Dystotal“ ir rengiasi kitam projektui su Liudviko forumu Achene, Vokietijoje (2016 m.).

Larsas Breueris, Sebastianas Freytagas ir Guido Münchas ne tik dalyvauja „Konsortium“ veikloje, bet užsiima ir asmenine kūryba.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*