„Magic Carpets“ projektas „Susijungimas“ - Kauno Bienalė

„Magic Carpets“ projektas „Susijungimas“

2022-09-30

MagiC Carpets rezidencija Kaune, foto Gintare Zaltauskaite

„MagiC Carpets“ yra Kauno bienalės vadovaujama „Kūrybiškos Europos“ platforma, vienijanti 16 Europos kultūros organizacijų, kuri sukuria galimybes jauniesiems menininkams ir kuratoriams keliauti į nepažintus miestus ir kartu su vietiniais menininkais bei vietos bendruomenėmis kurti naujus kūrinius, išryškinančius vietos ypatumus.

Šiais metais „Magic Carpets“ projektas „Susijungimas“ siekia atkreipti dėmesį į naujai įsikūrusią, tačiau lygiavertę ukrainiečių bendruomenę, gyvenančią Kauno mieste. Lietuvos visuomenė jaučiasi stipriai sukrėsta dėl Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje dar ir dėl to, kad vis dar jaučiame sovietų okupacijų paliktą traumą. Todėl pagrindinė projekto idėja – suvienyti ir sutelkti ukrainiečių bendruomenę su vietiniais kauniečiais.

Šiai įdėjai įgyvendinti „Magic Carpets“ komanda Kaune bendradarbiauja su „Herojaus“ mokykla. Mokykla yra unikali, nes čia mokosi tiek lietuviai, tiek ukrainiečiai. Tiesa, mokinių iš Lietuvos ir Ukrainos pamokos vyksta skirtinguose mokyklos pastatuose.

Trys menininkės Joana BC (Portugalija), Barbara Gryka (Lenkija) ir Marija Nemčenko (Lietuva) visą mėnesį savo meninės rezidencijos metu vedė dirbtuves jungtinei lietuvių ir ukrainiečių mokinių grupei iš abiejų „Herojaus“ mokyklos filialų, siekdamos juos sujungti, pasiūlyti smagių bendrų veiklų. Drauge vaikai tyrinėjo skirtingas mokyklos pastatų architektūras, statė savo svajonių ateities mokyklas, kūrė koliažus ir kostiumus iš išmestinų medžiagų, sužinojo apie augalo – gauromečio – migraciją.

„Istorijų festivalio“ metu kviečiame Jus susipažinti su Joanos BC (Portugalija), Barbaros Grykos (Lenkija) ir Marijos Nemčenko (Lietuva) meninių rezidencijų rezultatais!

 

Programa:

Spalio 7 d. (penktadienis)atvira diskusija „Kultūriniai projektai įtraukiantys vietos bendruomenes“. Moderuoja: Austėja Bliumkytė-Padgurskienė. Diskusijoje dalyvauja: Joana BC, Barbara Gryka ir Marija Nemčenko.

Vieta: Caffeine LT, Laisvės al. 89, Kaunas

Laikas 17:30–19:00

 

Spalio 11 d. (antradienis) parodos „Susijungimas“ atidarymas su Marijos Nemčenko projekto pristatymu bei Barbaros Grykos, Joanos BC ir „Herojaus“ mokyklos mokinių performansu.

Vieta: Laisvės alėja, 55 („Herojaus“ mokykla)

Laikas: 17:30 Parodos atidarymas ir Marijos Nemčenko projekto pristatymas

Laikas: 18:00 Performansas (susitikimo vieta priešais mokyklą)

 

Spalio 12 d. (trečiadienis) – spalio 16 d. (sekmadienis) – parodos „Susijungimas“ lankymas

Vieta: Laisvės alėja, 55 („Herojaus“ mokykla)

Lankymo valandos:

Trečiadienį – sekmadienį 16:00-18:00 tik registruojantis brigita@biennial.lt

 

Visi renginiai nemokami

 

Daugiau informacijos:

istorijufestivalis.eu ir www.magiccarpets.eu

Facebook: @kaunobienale @magiccarpets 

 

Organizatorius: Kauno bienalė

Projekto kuratorė: Brigita Bareikytė

 

Nuolatiniai „Magic Carpets“ rėmėjai: ES „Kūrybiška Europa“ ir Lietuvos kultūros taryba; partneris Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022

Projekto partneris: „Herojaus“ mokykla