Savaitgaliui užkūrėme pirtį! – Kauno Bienalė

Savaitgaliui užkūrėme pirtį!

2020-11-20

Kartu su Kauno miesto ir rajono pirtininkų bendruomene sukurta „Audio pirtis“ – lietuviškos pirties patyrimas garsais, atskleidžiantis lietuviškos pirties magiją ir supažindinantis su pirtininkais, kurie puoselėja unikalių pirčių tradicijas.

2020 metų kovo mėnesį „Lietuvos nacionalinis kultūros centras“ oficialiai pripažino tradicinės lietuviškos pirties lankymą nematerialia kultūros paveldo vertybe. Šiuo projektu siekiama įamžinti mažų, unikalių mūsų regionui, bendruomenių istorijas, kuriose persipina senovės tradicijos, dvasingos apeigos ir kruopelytė magijos. Projekto tikslas – sukurti unikalią garsinę patirtį, kuri atskleistų išskirtinai mūsų pirtims būdingus bruožus bei vertybes.

Kaune šiuo metu nestinga pirties entuziastų, jie buriasi į mažas bendruomenes, kuriose aktyviai puoselėja senąsias pirties tradicijas. Lietuviškos pirtys, kuriose atliekamos tradicinės pirčių ceremonijos, bei procedūros yra kupinos unikalių garsų (vantos, vandens, žmonių skleidžiami garsai ir pan.). Projekto metu, menininkės Judita Ragauskaitė ir Karolina Latvytė-Bibiano kartu su vietos pirtininkais keliavo į pirtis, kur įamžino garsus, kurie atskleidžia tikrąją lietuviškos pirties dvasią, tradicijomis ir magija apipintas istorijas.

Šis projektas skirtas pažinti bei garso pagalba nusikelti į Lietuvišką pirtį, todėl rekomenduojama naudoti ausines, patogiai įsitaisyti ir mėgautis pirties garu. Linkime sušilti: audiopirtis.lt

 

Plačiau apie projekto idėją NARA video pokalbyje su menininkėmis.

 

Projektas yra Kauno bienalės ir ES programos „Kūrybiška Europa 2014-2020“ Platformų projekto „Stebuklingi kilimai“ dalis.

Rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba. Partneriai „Kaunas 2022“.

Dėkojame pirties meistrams Giedriui ir Astai Bučams.