Mykola Ridnyi „Dingęs bagažas” vėl Kaune – Kauno Bienalė

Mykola Ridnyi „Dingęs bagažas” vėl Kaune

2021-04-13

12-os Kauno bienalės „Po išvykimo | Prieš atvykstant” menininko Mykola Ridnyi (Ukraina) specialiai Kaunui sukurtas darbas „Dingęs bagažas” pristatomas Kauno IX forto muziejuje.

Kūrinį įkvėpė Esther Lurie – žydų kilmės menininkė iš Kauno, ar tiksliau jos piešinių serija, kurioje vaizduojamigeto herojai, gatvės ir gyvenimo sąlygos. Remiantis turima informacija, menininkė savo piešinius slėpė keraminiuose puoduose, kuriuos, gelbėdama nuo nacių, užkasė žemėje. Tačiau šie piešiniai niekada nebuvo rasti, o istorija palaipsniui tapo legenda. Savo instaliacijose M. Ridnyi paslepia E. Lurie piešinius penkiuose žmogaus dydžio keraminiuose puoduose. Lankytojai piešinius gali matyti tik pro mažas puodynių paviršiuje esančias skylutes. Piešiniuose vaizduojama tamsioji Kauno ir žydų mažumos jame istorija, o darbo vieta – Kauno geležinkelio stotis – pabrėžia dramatišką idėją apie bagažą, kurio keliautojui neleidžiama pasiimti su savimi į kelionę.

Pristatyta 12-os Kauno bienalės metu, prie Kauno geležinkelio stoties, instaliacija liko Lietuvoje. Kurį laiką Galerija Vartai darbą pristatė Vilniuje, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme. Šią savaitę „Dingęs bagažas” grįžo į Kauną, kur jį galima pamatyti Kauno IX forto muziejaus kieme.