Kultūra į namus – Kauno Bienalė

Kultūra į namus

2020-03-20

Tarptautinę Laimės dieną „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ketino švęsti kartu su partneriais organizuodami 150 renginių visame mieste ir rajone, tačiau jie buvo atidėti. Vietoje planuotos programos „Kaunas 2022” komanda siūlo alternatyvą – Laimės dieną kultūra pati atkeliaus į jūsų namus!

Kauno bienalė jungiasi prie iniciatyvos ir rekomenduoja, kaip likti su kultūra, kai esame priversti tiek daug laiko praleisti namie.

 

ŠIUOLAIKINIO MENO FESTIVALIO KAUNO BIENALĖ VADOVĖ KOTRYNA ŽEMAITYTĖ

Manau, kad vienintelis būdas šiuo laikotarpiu būti su šiuolaikiniu menu – nenustoti vartoti kultūros organizacijų sukurtos produkcijos. Kone visi pasaulio ir Lietuvos muziejai paruošė virtualius turus po savo ekspozicijas ir saugyklas, internete pasiekiama galybė dokumentuotų, filmuotų spektaklių, skaitmenizuotų parodų katalogų ir knygų. Todėl manau, kad šiuo laikotarpiu reikėtų pasinaudoti atsiradusiu laisvu laiku ir išnaudoti jį kokybiškai sužinant apie tai, kam anksčiau galbūt neradote laiko.

 

REKOMENDACIJOS:

– Savo rekomendacijas norėčiau pradėti pačiu šviežiausiu – 12-os Kauno bienalės „Po išvykimo | Prieš atvykstant“ katalogu, kurį išleidome praeitų metų gruodžio mėnesį. Manau, kad šis leidinys unikalus tuo, jog jame galite rasti ne tik meno kūrinių aprašus ar fotodokumentacijas, bet ir itin kokybiškus, intriguojančius istorikų, kuratorių, architektūrologų tekstus apie lokacijas, kuriose vyko bienalė: Kauno geležinkelio stotis, Kauno paveikslų galerija, Ramybės parkas ir t.t. Manau, kad leidinys puikiai atspindi Kauno kaip miesto kelionę laike, todėl turėtų būti aktualus ne tik meno mylėtojams, bet ir istorijos mėgėjams ar Kauno fanams.

Knygą galite įsigyti mūsų Facebook paskyroje arba nemokamai pavartyti ir paskaityti čia.

– Kita rekomendacija nukelia mus į 2017 m. – 11-ąją Kauno bienalę, kurią kuravo Paulina Pukytė. Anuometinė bienalės tema kritikavo tradicinę paminklo sąvoką, bei siekė pateikti šiuolaikinio, modernaus paminklo opcijas. Pagrindinė paroda buvo išsidėsčiusi viešosiose Kauno vietose, o jos dokumentacija nugulė į filmą. Paminklų tema iki dabar dar tikrai neprarado aktualumo.

Žiūrėkite filmą čia.

– Ir paskutinė mano rekomendacija yra ko gero mažiausiai įpareigojanti. Tai Kauno bienalės Youtube kanalas, kurį mes pildome nuo 2009 m. Čia rasite ne tik galybę interviu su bienalėse dalyvavusiais menininkais, knygų ir katalogų pristatymų, meno kūrinių dokumentacijų, bet įdomiausia – galėsite pajusti kaip pasikeitė mūsų miestas, aplinka, žmonės, požiūris į šiuolaikinį meną per paskutinį dešimtmetį. Todėl labai rekomenduoju pasižiūrėti šiuos trumpus video filmukus žmonėms, kuriems patinka retrospektyviai peržvelgti Kauno ir mūsų šalies augimą bei istoriją.

Kauno bienalės Youtube kanalas.

KOTRYNOS PALINKĖJIMAS:

Žmonėms šiuo keistu metu palinkėčiau išlikti žmogiškais. Nepanikuoti, nebijoti, išlikti atsakingais ir saugoti vieni kitus. Kad ir kaip keistai nuskambėtų, palinkėčiau pasistengti pasimėgauti ir šį sulėtėjusį laiką praleisti kuo kokybiškiau ir atsakingiau.

 

MagiC Carpets
MagiC Carpets

Kauno bienalės bei 15-os Europos sąjungos ir kandidatų narių kultūros organizacijų keturmetės ES programos „Kūrybiška Europa 2014-2020″ Platformų projekto „Magic Carpets“ („Stebuklingi kilimai“) projektų vadovė Neringa Stoškutė rekomenduoja virtualią kultūrinę kelionę po Europą.

– Kviečiu įsijungti „MagiC Carpets“ Youtube paskyrą kurioje galima rasti menininkų, dalyvavusių „MagiC Carpets“ rezidencijose, trumpus video pristatymus. Taip pat siūlau atkreipti dėmesį į „MagiC Carpets“ metų apžvalgas, kurias sukūrė multimedijų žurnalistų komanda Nannok.

MagiC Carpets Youtube paskyra.

MagiC Carpets metų apžvalgos video

– „MagiC Carpets“ projekto tinklalapyje – www.magiccarpets.eu – siūlau pasidomėti visomis per du projekto metus įvykusiomis rezidencijomis. Šis turinys yra išskirtinis tuo, kad kiekviena rezidencija, jos eiga ir rezultatai yra aprašomi skirtingų kuratorių, kurie partnerių šalyse organizuoja jaunųjų ir kylančių menininkų rezidencijas. Šiuose tekstuose atsiskleidžia skirtingi požiūriai, kultūros ir veikimo modeliai. Šalia kuratorių tekstų ir nuotraukų galerijose įamžinti projektai.

Keliaukite MagiC Carpets rezidencijų skiltyje čia.

– Kviečiu parsisiųsti specialų Flash Art žurnalo numerį skirtą „MagiC Carpets“ projekto veikloms apžvelgti. Jame rasite įvairaus turinio, nuo recenzijų ir interviu iki kritiškų apžvalgų: ką reiškia darbas su bendruomene, darbas viešoje erdvėje ir pan.

Parsisiųskite MagiC Carpets Flash Art žurnalą čia.