Kaunas – miestas, kuris žengia į savo ateitį – Kauno Bienalė

Kaunas – miestas, kuris žengia į savo ateitį

2019-07-21

„Menas kuriamas tam, kad žmonės apie jį kalbėtų. Apskritai vieni su kitais mes turime pradėti kalbėti apie daugelį dalykų, nes tik tada jie atgyja. Tai pritaikoma įvairioms, ne tik kultūros sritims”, – sako Lewisas Biggsas.

Su nepriklausomu kuratoriumi, buvusiu „Tate” galerijos Liverpulyje direktoriumi, Liverpulio bienalės įkūrėju ir ilgamečiu jos vadovu, vienu iš „Kaunas 2022” kuratorių, atsakingų už meno projektus viešose erdvėse, ir konsultuojančiu „Kauno bienalės” kuratoriumi L.Biggsu kalbame apie meno ir visuomenės santykį, sustabarėjusias tradicijas, būtinybę joms keistis ir nepatogų šiuolaikinį pasaulį.

– Kaune lankotės nebe pirmą kartą. Su kiekvienu vizitu, tikriausiai jis tampa jums vis svetingesnis, galbūt ir savesnis. Ar, kas kartą čia atvykus, miestas jums atrodo kitoks, besikeičiantis?
– Kiekvieną sykį man atvykus Laisvės alėjoje vyksta rekonstrukcijos darbai (juokiasi). Kaune susitinku su kolegomis, su kuriais kartu vystome projektus, todėl neturiu pakankamai laiko ir galimybių sekti, kaip miestas keičiasi, nes vizitų metu esu įtrauktas į veiklas, vykdomas kartu su Kauno bienale ir „Kaunas 2022”. 25-erius savo gyvenimo metus praleidau gyvendamas Liverpulyje ir kai kuriais aspektais Kaunas man primena mano gimtąjį miestą. Žinoma, daug kuo šie miestai ir skiriasi: Liverpulis – daugiakultūris uostamiestis, o Kaunas – monokultūris miestas. Tačiau abu miestai praeityje yra patyrę ekonominių, kultūrinių sunkumų, traumų.
– Ir abiem prireikė laiko atsigauti, tačiau dabar jie nebėra susikoncentravę tik į savo praeitį. Atsigręžus į Kauno kultūrinį lauką, kaip manote, kuo jis yra įdomus, išskirtinis, galintis nustebinti ir pačius kauniečius, ir pritraukti daugiau svečių iš užsienio šalių?
– Kaunas yra įdomus tuo, kad iš naujo ieško ryšio su savo praeitimi ir tai, ką atranda, panaudoja galvodamas apie savo ateitį. Unikalūs ir ypatingi dalykai Kaune, mano nuomone, tai išlikę fortai, Japonijos konsulo Chiune’s Sugiharos namai ir, žinoma, Kauno bienalė, kuri tapo vizualesnė, pastebimesnė. Puiku, kad viena iš šių metų bienalės pagrindinių parodų vyksta Kauno geležinkelio stotyje, vietoje, kuri yra pažįstama ir miestiečiams, ir miesto svečiams. Geležinkelis yra vienas iš miesto simbolių, todėl nuostabu matyti, kaip žmonės plūsta į Geležinkelio stotį ne norėdami iš taško „a” nukeliauti į tašką „b”, o dėl kultūros. Kauno paveikslų galerija – taip pat įdomi vieta, su puikia nuolatine kolekcija ir nuostabia kavine „Kultūra”, kuri yra nepaprastai gyvybinga vieta dėl nuolatos čia susitinkančių žmonių ir jų pokalbių, dalijimosi idėjomis.

Skaitykite toliau / Kauno diena / Tekstas: Ainė Jacytė / Nuotrauka L. Steponavičius