13-os Kauno bienalės kuratorė Josée Drouin-Brisebois: noriu sukurti prasmingą patirtį žiūrovams – Kauno Bienalė

13-os Kauno bienalės kuratorė Josée Drouin-Brisebois: noriu sukurti prasmingą patirtį žiūrovams

2020-05-06

Vienas didžiausių Baltijos regione vykstančių šiuolaikinio meno renginių Kauno bienalė skelbia ateinančio festivalio laiką ir kuratorę. 13-oji Kauno bienalė vyks 2021 m. lapkričio 05 d. – 2022 m. sausio 30 d. laikotarpiu, o ją kuruoti pakviesta Josée Drouin-Brisebois iš Kanados.

Pasak J. Drouin-Brisebois, kuruojančios šiuolaikinio meno kolekciją Nacionalinėje Kanados galerijoje, ji nekantriai laukia galimybės glaudžiai dirbti su Kauno bienalės komanda bei iš arčiau susipažinti su Lietuvoje kuriančiais menininkais.

„Mano siekis Kauno bienalės kontekste – sukurti prasmingas žiūrovų patirtis, pristatant meno darbus, kurie kalba apie žmoniją šiuo konkrečiu laikmečiu. Noriu suteikti galimybę lankytojams atrasti naujas Kauno erdves, pilnas jų pačių istorijų“, – sako kuratorė.

13-oji Kauno bienalė bus vienu pagrindinių vizualiojo meno įvykių, atidarančių „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” renginių tinklelį. Kauno bienalės vadovė Kotryna Žemaitytė tikisi, jog festivalis atskleis aktualų, unikalų ir intriguojantį pasakojimą lankytojams.

„Kauno bienalė išskirtinė tuo, kad kaskart ją kuriame nuo nulio, t.y. pakeičiant parodų prigimtį ir koncepciją, sukviečiant naujus partnerius, kuratorius, menininkus ir žmones iš skirtingų kultūros laukų bendram tikslui – bendravimui per meninę raišką ir kūrybinius procesus. Šiam tikslui Josée Drouin-Brisebois kuruojama 13-oji Kauno bienalė suburs lietuvių ir tarptautinius menininkus, su kuriais bus plėtojama žmogiškumo tema,“ – pristatydama festivalį sako K. Žemaitytė.

„Šiuolaikiniai, Lietuvoje dirbantys menininkai – nuostabus atradimas. Jaučiuosi pagerbta, turėdama galimybę dirbti su jų menu, mokytis iš jų, ir pristatyti jų darbus platesnei auditorijai“, – sako kuratorė Josée Drouin-Brisebois.

13-os Kauno bienalės koncepcija ir menininkų sąrašas bus skelbiamas metų pabaigoje.

Josée Drouin-Brisebois – vyresnioji šiuolaikinio meno kuratorė, atsakinga už Kanados ir tarptautinio šiuolaikinio meno kolekcijas Nacionalinėje Kanados galerijoje. Ji organizavo Kanados dalyvavimą Venecijos bienalėse 2019 m. („Isuma“), 2017 m. (Geoffrey Farmer), 2013 m. (Shary Boyle) ir 2011 m. (Steven Shearer). Ji yra kuravusi daugybę parodų, įskaitant tokias žinomų Kanados menininkų, kaip Arnaud Maggs (2012) ir Christopher Pratt (2005). Kaip viena iš kuratorių ji yra dirbusi su Chris Cran (2015) ir Wanda Koop (2010) personalinėmis parodomis bei organizavusi temines Nacionalinės Kanados galerijos, Albertos meno galerijos Šiuolaikinio meno muziejaus Toronte (MOCA) ir „The Rooms“ parodas. Nuo 2016 m. J. Drouin-Brisebois yra prestižinio Kanados „Sobey Art“ apdovanojimo žiuri pirmininkė. Ji – ne tik Nacionalinės galerijos ir Venecijos bienalės katalogų redaktorė. J. Drouin-Briseboi šiuolaikinio meno apžvalgos taip pat pasirodžiusios įvairiuose periodiniuose ir kituose leidiniuose Kanadoje ir už jos ribų.

Projektas remiamas Lietuvos kultūros tarybos, Kauno miesto savivaldybės ir įgyvendinamas kartu su partneriu „Kaunas 2022“.