Ana Kovačić: „Keista, kad iki šiol nieko nežinojau apie šį žmogų…” – Kauno Bienalė

Ana Kovačić: „Keista, kad iki šiol nieko nežinojau apie šį žmogų…”

2019-05-06

„Keista, kad iki šiol nieko nežinojau apie šį žmogų, o dabar jaučiuosi taip, tarsi jį pažinočiau visą gyvenimą”, – gyvenimo atradimu dalijasi kroatų menininkė Ana Kovačić. Kauno bienalės kvietimu atvykusi vizualiųjų menų kūrėja savo tyrimo objektu pasirinko prof. Tadą Ivanauską. Žymiojo gamtininko gyvenimo įkvėpta jos kurta trijų dalių instaliacija visuomenei bus pristatyta vasaros pradžioje.

Trijų dalių projektas
A.Kovačić – projekto „Magic Carpets” (liet. „Stebuklingi kilimai”) rezidentė. Tai „Kūrybiškos Europos” iš dalies finansuojamas keturmetis tarptautinis projektas, kuriam pirmą kartą vadovauja Lietuva, atstovaujama šiuolaikinio meno festivalio „Kauno bienalė”. Į Kauną kroatų menininkė pirmą kartą atvyko sausį – apsilankė T.Ivanausko zoologijos muziejuje, gamtininko sodyboje Obelynėje. „Pradėjusi tyrimą iš karto supratau, kad profesorius buvo neeilinė asmenybė, – pripažino viešnia. – T.Ivanausko palikimas be galo platus, tad, pasiremiant juo, galima plėtoti įvairiausias temas.”

Balandį kūrėja grįžo į Lietuvą: apsilankė Ventės rage, Žuvinto rezervate, Klaipėdoje. Kadangi šiais metais bienalė savo pagrindiniu konceptu pasirinko kelionę, A.Kovačić projektas pasakos apie paukščių, kartu ir žmonių, migraciją. „T.Ivanauskas paukščius tyrinėjo nuo mažens, vėliau tapo vienu pirmųjų Lietuvos ornitologų, įsteigė Žuvinto rezervatą, Ventės rago ornitologinę stotį. Netgi pirmoji Zoologijos muziejaus kolekcija buvo sudaryta iš paukščių. Todėl kaip pagrindinį savo darbo elementą pasirinkau būtent juos”, – pasirinkimą aiškino kūrėja. Lankydamasi Ventėje, ji ir pati susitiko su ornitologu Vytautu Jusiu, stebėjo paukščius, filmavo juos teleobjektyvu.

Pirmoji instaliacijos dalis – vaizdo kūrinys – bus pristatomas Kauno geležinkelio stotyje. Antrąją projekto dalį planuojama eksponuoti būtent Zoologijos muziejuje. „Muziejuje gausu dioramų – specialia tapybos technika sukurtų vaizdinių, įkomponuotų į ekspoziciją. Tai nutapytas tam tikras piešinys, skirtas parodyti, kokioje aplinkoje gyvena eksponuojami gyvūnai, tad jame gali būti vaizduojami medžiai, jų šakos, kiti gamtos elementai. Pati taip pat planuoju sukurti kažką panašaus į dioramą ir kūrinį susieti su traukinių stotyje eksponuojamu vaizdo filmu”, – planus atskleidė A.Kovačič.

Trečiąją menininkės projekto dalį bus galima išvysti T.Ivanausko Obelynės sodyboje. Reziduodama Kaune A.Kovačić čia buvo surengusi ekskursiją-kūrybines dirbtuves. Saulėtą sekmadienį kauniečiai ir rajono gyventojai buvo pakviesti į Obelynėje vykusią ekskursiją, kurią vedė Kauno marių regioninio parko gamtininkas Mindaugas Kirstukas, vėliau visi susirinkusieji kartu su menininke kūrė iliustracijas ir maketus paukščių stebėjimo stočiai įrengti.

„Obelynės sodyba – tiesiog nuostabi, o svarbiausia tai, kad ji yra visiškai laisva žmonėms. Tačiau ne visi aplinkinių rajonų gyventojai tai žino, tad gražiuoju sodu nesinaudoja. Norisi aktyvuoti šią erdvę, kad vietiniai lankytųsi čia dažniau, todėl nusprendžiau įrengti paukščių stebėjimo stotį”, – apie vietos žmonėms naudingą projektą sakė kroatė. Menininkė tiki, kad toks žingsnis padės pritraukti Akademijos, Ringaudų ir kitų aplinkinių gyvenviečių gyventojus, be to, sudomins ir miestiečius. A.Kovačić džiaugėsi, kad dirbtuvių metu dalyviai jai išsakė puikių pasiūlymų, įnirtingai diskutavo. Gegužę, kai menininkė grįš į Lietuvą, visi bus pakviesti prisidėti prie stoties įrengimo darbų, o vėliau drauge pasilinksminti.

Skaityti daugiau / Kauno diena / Gintarė Vasiliauskaitė

AnaKovacic_Photo_byGZaltauskaite-7669
Gintarės Žaltauskaitės nuotrauka.