fbpx

Robertas Narkus (1983 Lietuvoje)
Priklausomybė, 2019
Oro uosto kilimo-nusileidimo tako apšvietimas ir mišrios medijos instaliacija
5 m (skersmuo) x 3,5 m (aukštis)
Kūrinio teisės: Robertas Narkus ir ŠMC Vilnius

Priklausomybė– tai Roberto Narkaus specialiai 12-ajai Kauno bienalei sukurtas ir Ramybės parke įkurtas skulptūrinis paviljonas. Jį autorius suprojektavo bendradarbiaudamas su architektu Linu Lapinsku. Darbe panaudojamas savo  paskirties nebeatliekantis Vilniaus oro uosto kilimo-tūpimo tako apšvietimas. Originaliai šioje vietoje buvo katalikų, stačiatikių, evangelikų ir musulmonų bendruomenių kapinės, kurias 1959 m. sovietai pavertė poilsio erdve. Šiandien parke veikia kelios religinės ir pilietinės institucijos, įskaitant Rezistencijos ir tremties muziejų, rusų mokyklą ir lietuvių darželį. Pavėsinę primenanti Priklausomybėskonstrukcija nesiekia tapti religinio, kultūrinio, tautinio ar ideologinio konsensuso iniciatoriumi. Tai veikiau susitikimų erdvė vietos gyventojams ir bendruomenėms, kviečianti joje besilankančius žmones susiburti kasdieniams susitaikymo ir rūpesčio aktams.

Nuo Kauno senųjų kapinių iki Ramybės parko, nuo oro uosto pakilimo-tūpimo tako šviesų iki meno kūrinio – įdomu pastebėti, kad tiek vieta, kurioje šis darbas pastatytas, tiek ir jam panaudotos medžiagos, pakeitė savo funkcinę paskirtį.  Šių šviesų panaudojimas byloja apie susiorientavimo ir krypties nurodymo idėjas, tuo pačiu kone akinančiai apšviesdamas tamsesnius ir labiau paslėptus parko istorijos kampelius. Tokiame daugiasluoksniame istoriniame kontekste, kokį pasiūlo buvusios kapinės, Priklausomybėišnaudoja savo potencialą tapti tarpininku, padedančiu kovoti su praeities traumomis, kartu nušviesdama ir kelią į ateitį.

Paraleliai kūriniui Kaune beveik identiškas R. Narkaus paviljonas pastatytas Šiuolaikinių meno centro skulptūrų kieme Vilniuje. Ar ortografinis žaismas angliškame šių kūrinių pavadinime (dependence / dépendance) pabrėžia tarp šių miestų tvyrančią konkurenciją? Ar galbūt juos sujungia susitaikymo akte? Semdamasi įkvėpimo iš derybų ir kaitos idėjų, Priklausomybėnėra linkusi kontekstui ar medžiagoms primetinėti savos prasmės. Vietoj to, ji manipuliuoja šiais elementais, leisdama skleistis santykiams ir sąveikoms tarp jų naudotojų.

VšĮ “Kauno bienalė”
Plento g. 1 d, Kaunas LT45393, Lietuva
Įmonės kodas 302751123
Tel. +37062998182
Biudžetinė sąskaita: LT627044060007822032

Naujienlaiškis