fbpx

Santaka. Paminklas Emmai Goldman. 2017

Karolina Freino

Santaka. Paminklas Emmai Goldman. 2017

Nemuno ir Neries santaka, Kaunas
www.goldman.bienale.lt
Šviesos instaliacija ir internetinis projektas. Plūduras, švyturys, akumuliatorius, mikrovaldymas, teksto vertėjas į Morzės kodą, tinklalapis, „Gyvenant savo gyvenimą“ – Emmos Goldman autobiografijos tekstas. Programavimas ir elektronininis dizainas: Marek Korzeniowski

Norėdami perskaityti Morzės abėcėle perduodamą tekstą, eikite į www.goldman.bienale.lt

Emma Goldman (1869–1940) – žymi kovotoja už moterų teises ir socialinį teisingumą, antikapitalistė ir anarchistinio judėjimo šauklė – gimė Kaune, žydų šeimoje. Sakoma, kad jos tėvas troško sūnaus; duktė jam reiškė nesėkmę. Pirmuosius septynerius gyvenimo metus Emma praleido Lietuvoje, o 1885 m. su seserimi emigravo į JAV, kur vėliau tapo politine aktyviste bei rašytoja ir paskyrė savo gyvenimą kovai už žmogaus laisvę įvairiausiais jos pavidalais. Pasisakė prieš patriarchalinės visuomenės tradicijų ir religijų dogmas, propagavo kontracepciją ir moterų nepriklausomybę. Jos paskaitos apie anarchizmo filosofiją, lyčių lygybę, žodžio laisvę pritraukdavo tūkstančius klausytojų.

Karolina Freino stato savo paminklą Emmai Goldman Kaune, Nemuno ir Neries santakoje. Ši vieta simbolizuoja vienybės ir solidarumo jėgą – svarbų Goldman idėjų aspektą. Tai plūduras su švyturiu, kuris nuolatos žybsi Emmos Goldman autobiografijos „Gyvenant savo gyvenimą“ tekstą, išverstą į Morzės abėcėlę. Vertimo procesą galima matyti internete www.goldman.bienale.lt. Šio paminklo efemeriškumas ir nutolimas kalba apie menką Emmos Goldman dalyvavimą šiuolaikinėje Lietuvos viešojoje sferoje, tačiau jo forma, susijusi su navigacija, nurodo į galimybę atrasti kelią pasitelkus jos mintis.

VšĮ “Kauno bienalė”
Plento g. 1 d, Kaunas LT45393, Lietuva
Įmonės kodas 302751123
Tel. +37062998182
Biudžetinė sąskaita: LT627044060007822032

Naujienlaiškis